Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Polenta-z-kozim-serem
Polenta z kozim serem
Doskonały dodatek do pieczonego mięsa albo duszonego w sosie. Możemy też podać taką polentę z grzybowym gulaszem, mmm...
Rodzaj dania: Dodatek
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
1 litr (4 szklanki) pełnego mleka
szklanka polenty
250 g koziego twarożku
kilka łyżek gęstej śmietany
Opis przyrządzania:
Wlewamy mleko do dużego garnka i zagotowujemy, pilnując, żeby nie wykipiało. Dodajemy 2 łyżeczki soli.
Wolno, cały czas mieszając, wsypujemy polentę i gotujemy przez 20-25 minut na małym ogniu. Cały czas mieszamy drewnianą łyżką.
Kozi twarożek kruszymy i dodajemy do ugotowanej polenty. Mieszamy, po czym dodajemy śmietanę - 3-4 łyżki.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, starannie mieszamy i podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024