Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Polenta-do-grillowania-lub-odsmazania
Polenta do grillowania lub odsmażania
Polentę (włoską kaszę kukurydzianą) gotujemy na gęsto i zostawiamy do zastygnięcia. Zimną możemy pokroić na kawałki i grillować, czy to na patelni, czy na węglowym ruszcie. Możemy ją też odsmażyć na złoto na oliwie lub maśle. Świetna do rozmaitych gulaszy i grzybów (mmm, smażone prawdziwki...).
Rodzaj dania: Przepis podstawowy
Kraj pochodzenia: Włochy
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
oliwa z oliwek
250 g (ćwierć kilo) polenty
łyżka masła
40 g świeżo startego parmezanu
Opis przyrządzania:
Sporą prostokątną formę smarujemy oliwą.
1,3 litra wody zagotowujemy w garnku na dużym ogniu, dodając łyżeczkę soli. Wsypujemy polentę, cały czas mieszając. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 20-25 minut, często mieszając (w dawnych czasach włoskie gospodynie słynęły z cierpliwości - potrafiły godzinami stać przy kominie i mieszać wielką drewnianą łychą w ogromnym garnku z wrzącą polentą). Polenta powinna porządnie zgęstnieć i mieć gładką konsystencję.
Do ugotowanej polenty dodajemy masło i parmezan, mieszamy, aż się rozpuszczą i doprawiamy do smaku solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Przelewamy polentę do przygotowanej formy, wygładzamy wierzch i zostawiamy do wystygnięcia i zastygnięcia.
Dalej postępujemy zgodnie z odpowiednim przepisem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024