Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Poledwiczki-wieprzowe-z-mirabelkami

Polędwiczki wieprzowe z mirabelkami

Bardzo prosta potrawa typu jednogarnkowego - mamy tu mięso, ziemniaki i owocowy sos w jednym. Jedyne, co by się jeszcze przydało, to jakaś mała suróweczka, na przykład z tartego selera z jabłkiem.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg dorodnych mirabelek
2 cebule
4 ziemniaki średniej wielkości
2 polędwiczki wieprzowe
kilka łyżek eau-de-vie z mirabelek (alzackiej)
2 szczodre łyżki masła
siekana natka do posypania

Opis przyrządzania:
Mirabelki myjemy, osuszamy i jeśli mamy nadmiar czasu, kroimy na pół i usuwamy pestki - jeśli zaś czasu nie mamy, zostawiamy śliweczki w całości, a gości ostrzegamy przed pestkami.
Cebule obieramy i drobno siekamy.
Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w ósemki.
Polędwiczki czyścimy z resztek tłuszczu, błon i ścięgien, myjemy i osuszamy. Solimy i (pardon) pieprzymy ze wszystkich stron, skrapiamy eau-de-vie, czyli wódeczką pędzoną z mirabelek (pyszna jako digestif!) i odstawiamy na jakiś kwadrans.
W grubym i ciężkim rondlu rozgrzewamy masło. Wkładamy mięso i obsmażamy ze wszystkich stron na rumiano. Dodajemy cebulkę i ziemniaki i smażymy jeszcze przez chwilę na sporym ogniu. Rondel przykrywamy, ogień zmniejszamy i dusimy mięso z kartoflami przez 15 minut.
Dodajemy do mięsa mirabelki, delikatnie mieszamy i dusimy na średnim ogniu, już bez przykrycia, przez kolejny kwadrans. Co jakiś czas sprawdzamy, czy danie się nie przypala. Kontrolujemy także pod kątem soli i pieprzu.
Gotowe mięso kroimy w plastry, obok kładziemy ósemki ziemniaków i polewamy sosem mirabelkowym.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024