Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Poledwica-z-sosem-ostrygowym

Polędwica z sosem ostrygowym

Błyskawiczne, luksusowe danie z minimalnej ilości składników. Znakomite na małą (trudno je przygotować dla większej ilości osób) kolacyjkę w orientalnym stylu.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Chiny

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
łyżka sosu sojowego
łyżka oleju sezamowego
łyżka wina ryżowego (lub wytrawnego sherry)
2 łyżeczki gładkiej mączki kartoflanej
500 g (1/2 kg) wołowej polędwicy
1/2 pęczka cebulki dymki
olej z orzeszków ziemnych
3 łyżki sosu ostrygowego
ryż do podania

Opis przyrządzania:
Mieszamy razem sos sojowy, olej sezamowy, wino ryżowe (lub sherry) i mączkę kartoflaną. Mięso myjemy, osuszamy i pozbawiamy białych błon. Kroimy najpierw w poprzek włókien na centymetrowej grubości plastry, a potem z paski, szerokości też centymetra. Mieszamy mięso z sosem i odstawiamy na około pół godziny. W tym czasie płuczemy, osuszamy i drobno siekamy cebulkę dymkę. Stawiamy wok na dużym ogniu, a kiedy będzie naprawdę rozgrzany, wlewamy 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych. Kiedy olej zacznie lekko dymić, wrzucamy mięso i smażymy, mieszając, przez 5 minut, aż zacznie się rumienić. Wyjmujemy mięso z woka i odsączamy na sicie. Resztę oleju wylewamy, a sam wok wycieramy do sucha papierem kuchennym i stawiamy z powrotem na duzym ogniu. Wlewamy sos ostrygowy, a kiedy zacznie bąblować, wrzucamy usmażoną polędwicę. Mieszamy starannie, po czym przekładamy do miski i posypujemy dymką. Podajemy z ryżem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024