Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Poledwica-z-chilli-i-brokulami

Polędwica z chilli i brokułami

Ekspresowe danie typu stir-fry, smaczna kombinacja wołowiny i leciutko tylko podgotowanych brokułów. Ilość chilli regulujemy sobie, rzecz jasna, dowolnie, według upodobań.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Kraje Dalekiego Wschodu

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
600 g polędwicy wołowej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
duża główka brokułów (lub 2 małe)
4 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru o długości 7 cm
pęczek młodej dymki
2 łyżeczki suszonych papryczek chilli (pokruszonych)
olej z orzeszków ziemnych
6 łyżek sosu sojowego
6 łyżek cukru
sok z 2 limetek

Opis przyrządzania:
Polędwicę myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy w cienkie paski. Mięso mieszamy z mąką kartoflaną. Brokuły dzielimy na małe różyczki, płuczemy pod strumieniem zimnej wody i starannie osączamy. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Imbir obieramy ze skórki i kroimy w cieniutkie paski. Dymkę myjemy, osuszamy i kroimy po skosie w plasterki. Wok stawiamy na dużym ogniu. Wlewamy olej z orzeszków ziemnych na wysokość 5 cm. Do bardzo gorącego oleju wrzucamy mięso (ale nie całe naraz, smażymy polędwicę partiami, powiedzmy w 4 rzutach) i smażymy, aż będzie brązowe i chrupiące. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy do osączenia na papier kuchenny. Kiedy całe mięso jest już usmażone, wylewamy niemal cały olej, zostawiając jedynie odrobinę na dnie woka. Wrzucamy brokuły, czosnek, imbir i chilli i smażymy na dużym ogniu przez 2 minuty. Sos sojowy mieszamy z cukrem i sokiem z limetek i wlewamy do woka. Mieszamy i gotujemy na dużym ogniu kolejne 2 minuty. Do woka wrzucamy mięso, mieszamy, żeby się zagrzało, po czym posypujemy dymką i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024