Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Podwojnie-karmelowy-kremik

Podwójnie karmelowy kremik

Podwójnie, gdyż nie tylko dodajemy karmel do samego kremu, ale i dekorujemy nim wierzch deseru. Coś jakby krem brulee, ale nie wymaga naszej uwagi w ostatniej chwili przed podaniem - praktyczne w obliczu przyjmowania gości!

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
laska wanilii
250 g cukru
125 ml (pół szklanki) mleka
125 ml (pół szklanki) kremowej śmietanki
3 żółtka
trochę bitej śmietany do podania

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni. Przygotowujemy kawałek aluminiowej folii, na którą wylejemy karmel.
Wanilię kroimy wzdłuż na pół.
Połowę cukru wsypujemy na ciężką patelnię i stawiamy na małym ogniu. Dolewamy 3 łyżki wody i podgrzewamy, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zwiększamy ogień i gotujemy, aż cukier uzyska bursztynowy kolor, czyli powstanie karmel.
Połowę karmelu wylewamy na przygotowaną folię, zaś do reszty karmelu dodajemy wanilię, mleko i śmietankę. trzymamy patelnię na małym ogniu, aż cały karmel rozpuści się w mleku i śmietance.
W tym czasie wbijamy żółtka do miski, dodajemy resztę cukru i ubijamy mikserem na puszysty kogel-mogel. Cały czas ubijając, wlewamy gorącą karmelową śmietankę.
Przelewamy krem przez sitko i odstawiamy na kilka minut, po czym zdejmujemy z wierzchu powstałą po miksowaniu pianę.
Przelewamy krem do 6 niedużych miseczek i ustawiamy w głębokiej blaszce. Wkładamy blaszkę do piekarnika i wlewamy do niej wrzącą wodę tak, aby sięgała do połowy wysokości miseczek. Pieczemy przez mniej więcej godzinę - krem powinien się ściąć, choć na środku może być jeszcze lekko płynny.
Wyjmujemy miseczki z piekarnika i wody, odstawiamy do wystygnięcia, po czym wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Zastygnięty karmel oddzielamy od folii i tłuczemy na drobne kawałki - np. tłuczkiem do mięsa lub w sporym moździerzu.
Tuż przed podaniem ozdabiamy każdy kremik łyżką bitej śmietany, posypujemy tłuczonym karmelem i podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024