Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Placuszki-z-bialej-ryby

Placuszki z białej ryby

Popularne danie brytyjskiej i amerykańskiej kuchni, notabene bardzo smaczne i mało kłopotliwe w przygotowaniu. Jak wiele dań tego typu powstało w celu utylizacji resztek - konkretnie ziemniaków i gotowanej (pieczonej) ryby.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia: Kraje anglosaskie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (1/2 kg) ziemniaków na piure
mała cebula
500 g (1/2 kg) filetów z białej ryby bez skóry
1 1/2 szklanki wywaru rybnego lub warzywnego
2 łyżki siekanego koperku
garść mąki
jajko
2 garści tartej bułki
olej słonecznikowy do smażenia

Opis przyrządzania:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w mniejsze kawąłki. Wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i solimy. Gotujemy 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie, po czym odcedzamy i rozgniatamy na gładkie piure. Odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Wkładamy do rondelka, na wierzch kładziemy opłukane filety z ryby i wlewamy wywar. Stawiamy rondelek na ogniu, zagotowujemy i przykrywamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 8-10 minut, aż rybka będzie ugotowana. Rybę wyjmujemy i studzimy, po czym dzielimy widelcem na kawałki, nie za drobne. Płyn z rondelka przelewamy przez sitko, odcedzając cebulkę. Mieszamy cebulkę z piure i koperkiem, dodajemy kawałki ryby i delikatnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ręce oprószamy mąką i formujemy masę kartoflano- rybną w 8 kształtnych placuszków. Na jeden talerz wsypujemy mąkę. Na drugi wbijamy jajko i rozbełtujemy je widelcem. Na trzeci talerz wsypujemy tartą bułkę. Placuszki obtaczamy napierw w mące, potem w jajku, a na koniec w tartej bułce. Gotowe placuszki układamy pojedynczą warstwą na talerzu i wstawiamy na co najmniej pół godziny do lodówki - to ważne, bo niedostatecznie schłodzone placuszki rozlecą się przy smażeniu. Na patelnię wlewamy olej na głębokość 1 cm. Stawiamy na ogniu, a kiedy olej będzie gorący, wkładamy placuszki. Smażymy po kilka minut z obu stron, aż będą miały ładny złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy z ćwiartkami cytryny i sosem tatarskim.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024