Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Placuszki-kukurydziane-z-kokosem

Placuszki kukurydziane z kokosem

Zabawne smażone placuszki z azjatyckim sosem do maczania. Dobre jako pogryzka przed telewizorem lub nieduża przystawka przed kolacją o dalekowschodnim pochodzeniu.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
sos:
czerwona ostra papryczka chilli
50 g cukru palmowego (lub muscovado)
4 łyżki octu ryżowego
2 łyżki sosu rybnego
placuszki:
85 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki gęstego mleka kokosowego (z puszki lub kartonu)
jajko
łyżka soku z cytryny lub limetki
łyżka sosu sojowego
mała puszka (185 g) kukurydzy
łyżka siekanej świeżej kolendry plus listki do ozdobienia
olej z orzeszków ziemnych do głębokiego smażenia

Opis przyrządzania:
Najpierw robimy sos: papryczkę kroimy wzdłuż na pół i usuwamy pestki wraz z ogonkiem. Myjemy i drobno siekamy. Do małego rondelka wkładamy papryczkę, cukier, ocet i sos rybny i podgrzewamy, mieszając, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia. Mąkę i proszek przesiewamy do miski, dodajemy mleko kokosowe i roztrzepane jajko i mieszamy na gładkie ciasto. Dolewamy sok z cytryny lub limetki i sos sojowy i mieszamy. Kukurydzę starannie osączamy na sitku i dodajemy do ciasta, wraz z siekaną kolendrą i jeszcze raz mieszamy. Na głęboką patelnię wlewamy olej na głębokość 5 cm (oczywiście możemy usmażyć placuszki we frytownicy) i rozgrzewamy do 180 stopni. Łyżeczką wkładamy porcje ciasta i smażymy na złoto-chrupko przez jakieś 3 minuty. Usmażone placuszki osączamy z nadmiaru tłuszczu na kilku warstwach papieru kuchennego, po czym podajemy gorące, z sosem do maczania.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

PieceOfCake © 2008-2024