Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Placki-ziemniaczane-ze-szpinakiem

Placki ziemniaczane ze szpinakiem

Uwielbiam placki ziemniaczane, a najbardziej, jeśli są oryginalne i z grubo tartych kartofli. Dokładnie takie, jak te.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
300 g młodego szpinaku w liściach
150 g świeżego szczawiu
2 gałązki natki
2 gałązki świeżego estragonu
4 spore ziemniaki o mączystym miąższu
3jajko
łyżki mąki
50 g tartego gruyera
gałka muszkatołowa
olej do smażenia

Opis przyrządzania:
Szpinak przebieramy, starannie płuczemy w kilku wodach i obrywamy grubsze łodyżki. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę, wrzucamy szpinak i odcedzamy po 10 sekundach. Przelewamy zimną wodą i starannie odciskamy. Kroimy w paski. Szczaw, natkę i estragon myjemy, osuszamy i siekamy. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na grubej tarce. Odciskamy nadmiar wody, po czym mieszamy razem ziemniaki, szpinak, zioła, jajko, mąkę i gruyere. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Na dużej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Na gorący kładziemy porcje masy ziemniaczanej (powiedzmy, czubatą łyżkę) i rozklepujemy na dość cienkie placuszki. Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor, z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym i natychmiast podajemy, na przykład z kwaśną śmietaną lub gestym jogurtem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024