Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pizzetki-z-cukinia-i-zielonym-pieprzem

Pizzetki z cukinią i zielonym pieprzem

Przyjemnie zielone pizze bez pomidorów. Długie wstążki cukinii bardzo dekoracyjnie wyglądają.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
porcja ciasta na pizzę
2-3 małe zielone cukinie
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
mały pęczek szczypiorku
2 łyżki zielonego pieprzu z zalewy
kulka mozarelli

Opis przyrządzania:
Najpierw robimy ciasto na pizzę (patrz przepis) i czekamy, aż wyrośnie. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni, a na górną półkę wstawiamy blachę, żeby się rozgrzała. Cukinie myjemy i odcinamy końce. Nożykiem do obierania warzyw ścinamy z cukinii wzdłuż długie i cienkie "wstążki". Czosnek obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy wstążki cukiniowe i czosnek i smażymy 2 minuty, mieszając. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Odstawiamy do wystygnięcia. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do wyrośniętego ciasta na pizzę. Zagniatamy, dolewając jeszcze łyżkę oliwy. Ciasto rozwałkowujemy i robimy 4 małe pizzetki lub jedną dużą pizzę. Przekładamy na cienką blaszkę. Na wierzchu rozkładamy cukinię i posypujemy zielonym pieprzem. Mozarellę drono kroimy lub ścieramy na grubej tarce, posypujemy pizzetki i skrapiamy każdą oliwą. Kładziemy blaszkę z pizzą na nagrzanej blasze w piekarniku i pieczemy około 15 minut, z tym, że dużą pizzę trochę dłużej. Mozarella powinna się stopić, a brzegi pizzetek zacząć rumienić. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024