Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pizza-z-grillowanymi-baklazanami
Pizza z grillowanymi bakłażanami
Pizza z działu moich ulubionych - bez pomidorów! Ciasto na pizzę zagniatamy poprzedniego dnia wieczorem, niech sobie rośnie i dojrzewa z lodówce. Bakłażany (obrane ze skórki - to moja mania) grillujemy na rowkowanej patelni, jeszcze trochę czerwonej cebuli i rozmarynu i hey presto!
Rodzaj dania: Małe danie
Kraj pochodzenia: Włochy
Liczba porcji: 2-4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Ciasto na focaccię lub pizzę
2 ładne bakłażany
oliwa z oliwek
2 czerwone cebule
4 gałązki świeżego rozmarynu
łyżka zielonego pieprzu w zalewie
garść suchej polenty (do podsypania pod ciasto)
100 g świeżo startego parmezanu
Opis przyrządzania:
Poprzedniego dnia zagniatamy Ciasto na focaccię lub pizzę i wstawiamy do lodówki, pod przykryciem.
Następnego dnia godzinę przed pieczeniem wyjmujemy ciasto z lodówki - powinno być ładnie wyrośnięte - i wypychamy z niego powietrze, naciskając ręką. Zostawiamy w spokoju, pod przykryciem, na czas przygotowania pozostałych elementów. Uwaga! Jeśli mamy mniej czasu, możemy ciasto wałkować od razu po wyjęciu z lodówki.
Bakłażany myjemy, wycieramy, odcinamy końce. Bardzo ostrym nożykiem obieramy bakłażany ze skórki, po czym kroimy w plastry grubości około 1/2 cm. Wkładamy je do miski, soląc w trakcie wkładania i odstawiamy na 15 minut, żeby zmiękły.
Stawiamy patelnię grillową na dużym ogniu, a kiedy zacznie dymić, ogień trochę zmniejszamy.
Smarujemy każdy plaster bakłażana oliwą i kładziemy na patelnię. Grillujemy, aż pojawią się przypieczone paski, odwracamy i jeszcze chwilę grillujemy. Zdejmujemy na talerzyk i grillujemy resztę plasterków.
Cebule obieramy i kroimy w możliwie cienkie plasterki.
Z rozmarynu obrywamy igiełki.
Zielony pieprz osączamy z zalewy.
Nagrzewamy piekarnik na full, czyli do maksymalnej temperatury, z nawiewem, jeśli to możliwe. Duże blaszki posypujemy polentą.
Dzielimy ciasto na pizzę na 2 lub 4 części (w zależności od tego, czy chcemy mieć 2 czy 4 pizze...). Rozwałkowujemy, podsypując odrobiną polenty, na możliwie duży i cienki placek - ciasto jest bardzo elastyczne i trzeba się trochę napracować, ale daje się to zrobić. Jeśli ktoś umie działać, jak prawdziwy pizzaiolo, tym lepiej!
Kładziemy placki na blaszkach. Rozkładamy na wierzchu plasterki bakłażana, cebulę, rozmaryn i pieprz. Wszystko posypujemy sprawiedliwie parmezanem i skrapiamy oliwą. Pizze nie powinny być przeładowane - nie jak z sieciowych pizzerii, tylko jak na południu Włoch, skromnie, ale z klasą.
Wstawiamy pierwszą pizzę na górną półkę dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy 5-8 minut, pilnując, żeby się zaczęła przypalać.
Wyjmujemy z pieca i od razu wstawiamy drugą blaszkę.
Jemy na gorąco lub ciepło, z kieliszkiem mocnego czerwonego wina...
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024