Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pizza-z-cebula-szpinakiem-i-jajkiem

Pizza z cebulą, szpinakiem i jajkiem

Szczególnie ciepłym uczuciem darzę pizze, które nie zawierają pomidorów, jak również te z anchois. A ta pizza spełnia oba warunki.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
porcja ciasta na pizzę (ze świeżymi drożdżami)
4 duże białe cebule
4 duże ząbki czosnku
50 g masła
oliwa z oliwek
10 filecików anchois
świeży tymianek
100 g młodych surowych liści szpinaku
garść suchej polenty (kaszy kukurydzianej)
4 jajka
150 g świeżo startego sera pecorino romano

Opis przyrządzania:
Robimy ciasto na pizzę i odstawiamy do wyrośnięcia (patrz przepis). Cebule obieramy i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni rozpuszczamy masło, dolewamy 60 ml oliwy z oliwek. Wrzucamy cebulę i czosnek, solimy i smażymy na malutkim ogniu na złoty kolor - może to trwać i ze 20 minut. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wstawiamy blachę do piekarnika, żeby się nagrzała. Anchois osączamy z oliwy i siekamy. Z tymianku oskubujemy tyle listków, żeby wyszła łyżka. Szpinak starannie płuczemy i równie starannie osuszamy. Anchois, tymianek i szpinak dodajemy do cebuli i smażymy chwilę, mieszając, aż szpinak zwiędnie. Ciasto na pizzę rozwałkowujemy, podsypując polentą i kładziemy na blachę. Na wierzchu rozkładamy cebulę ze szpinakiem i na każdej ćwiartce robimy w warzywach małe zagłębienie. W zagłębienia wbijamy jajka i wszystko posypujemy serem. Stawiamy blachę z pizzą na nagrzanej blasze w piekarniku, na najwyższej możliwej półce piekarnika. Pieczemy przez 12 minut - żółtko jajka powinno być płynne. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024