Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Piure-ziemniaczane-na-ostro
Piure ziemniaczane na ostro
Piure dla wszystkich wielbicieli zdecydowanych smaków. Pasuje do mięsa z grilla - świetne z dobrze przyprawioną karkówką - a także do rozmaitych postaci łososia, któremu dodaje nieco charakteru.
Rodzaj dania: Dodatek
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
1 kg mączystych ziemniaków
3 duże ząbki czosnku
3 zielone papryczki chilli (najlepiej jalapeno)
mały pęczek świeżej kolendry
oliwa z oliwek
cytryna
Opis przyrządzania:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równej wielkości kawałki. Wkładamy je do garnka, zalewamy osolonym wrzątkiem i stawiamy na ogniu. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie, czyli jakiś kwadrans - może trochę dłużej.
W tak zwanym międzyczasie obieramy czosnek i kroimy go w cienkie plasterki.
Papryczki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonki i gniazda nasienne, płuczemy i kroimy w plasterki.
Kolendrę płuczemy, osuszamy i siekamy.
W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Wrzucamy czosnek i papryczki i smażymy-dusimy na małym ogniu, aż czosnek zacznie się rumienić.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy, chwilę odparowujemy, po czym rozgniatamy na piure.
Tłuczone ziemniaki wkładamy do garnka z czosnkiem i papryczką, mieszamy i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Dodajemy kolendrę, jeszcze raz mieszamy i podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024