Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Piure-z-kozim-twarozkiem

Piure z kozim twarożkiem

Sympatyczne, lekko kwaskowate piure, które znakomicie pasuje do pieczonej jagnięciny.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg ziemniaków na piure
3 gałązki selera naciowego (środkowe z listkami)
150 g koziego twarożku
łyżka masła

Opis przyrządzania:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kawałki równej wielkości. Wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem, dodajemy łyżeczkę soli i stawiamy na ogniu. Gotujemy do miękkości, jakieś 15-20 minut.
W tym czasie myjemy i osuszamy seler, po czym drobno go siekamy.
Ugotowane ziemniaki starannie odcedzamy i stawiamy jeszcze na chwilę na małym ogniu, żeby odparowały.
Tłuczkiem do ziemniaków rozgniatamy kartofle na możliwie gładkie piure. Dodajemy twarożek i masło i mieszamy drewnianą łyżką, aż masa będzie jednolita. Dodajemy posiekany seler, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Podajemy nie zwlekając.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024