Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Piure-z-dyni

Piure z dyni

Zwykłe piure z dyni potrzebne nam będzie do zrobienia amerykańskiej tarty dyniowej i innych ciast - a warto, gdyż są bardzo smaczne. Dynię w formie piure używamy również do przyrządzania sosów do makaronu.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: dowolna

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
dynia

Opis przyrządzania:
Dynię kroimy na kawałki. Usuwamy pestki i włókna ze środka, ale nie obieramy, gdyż skórka dyni jest zazwyczaj strasznie twarda, lepiej więc zdjąć ją już po ugotowaniu. Dynię kroimy w mniejsze kawałki. Układamy kawałki po kilka w koszyczku do gotowania na parze i stawiamy na garnku z wrzącą wodą. Koszyczek przykrywamy i gotujemy dynię na parze, aż będzie zupełnie miękka - trudno przewidzieć, ile to będzie trwało, zależy to bowiem od rodzaju dyni. Kawałki dyni studzimy, po czym usuwamy skórkę. Dynię miksujemy w malakserze lub blenderze na zupełnie gładką masę. Jeśli z jakichś powodów potrzebujemy piure zupełnie gładkie, przecieramy jeszcze dynię przez sitko. Piure z dyni możemy zamrozić. Po rozmrożeniu odlewamy wodę, która się wydzieli.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024