Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Piersi-z-kury-w-sosie-z-orzeszkow-pistacjowych

Piersi z kury w sosie z orzeszków pistacjowych

Przedziwny kurczak, wart spróbowania! Dla wielbicieli nowości kulinarnych.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
100 g wyłuskanych niesolonych orzeszków pistacjowych
15 suszonych moreli
3 podwójne piersi z kurczaka bez skóry
łyżka masła
oliwa z oliwek
2 szklanki kremowej śmietanki
2 łyżki płynnego miodu

Opis przyrządzania:
3/4 orzeszków wsypujemy do malaksera i mielimy na proszek. Resztę orzeszków grubo siekamy.
Morele kroimy na pół.
Każdą pierś z kurczaka dzielimy na dwie pojedyncze, przy okazji usuwając resztki tłuszczu i chrząstek. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło i łyżkę oliwy i osmażamy plasterki kurczaka na złoty kolor - najlepiej porcjami. Usmażone mięso solimy i - pardon - pieprzymy, po czym przekładamy na talerz i trzymamy w cieple.
Na patelnię wlewamy śmietankę i miód i zagotowujemy, mieszając - przy okazji odskrobujemy wszystkie kawałeczki mięsa, które przywarły do dna patelni. Dodajemy zmielone pistacje i morele. Solimy i - znów pardon - pieprzymy i gotujemy, mieszając, aż sos zgęstnieje i będzie miał gładką konsystencję.
Wkładamy mięso do sosu, podgrzewamy i posypujemy resztą orzeszków.
Podajemy z ryżem lub kuskusem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024