Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Piersi-z-kaczki-z-miodem-i-zielonym-pieprzem
Piersi z kaczki z miodem i zielonym pieprzem
Paski kaczej piersi w lepkim, miodowym sosie z ziarenkami zielonego pieprzu. Doskonała i błyskawiczna kolacja w sytuacji, kiedy nie bardzo wiemy, co tym gościom dać... Do kaczki pasują wszelkie zielone warzywa (brokuły, zielona fasolka, bób, paksoi...) i właściwie każdy węglowodanowy dodatek: ryż (świetny jest brązowy), chiński makaron jajeczny, piure ziemniaczane, smażone kartofelki.
Rodzaj dania: Danie główne mięsne
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
600 g kaczej piersi
łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie
4 szalotki
2 łyżki masła
2 łyżki dobrego płynnego miodu
2 łyżki octu balsamico
łyżka czerwonego octu winnego
Opis przyrządzania:
Ostrym nożem odcinamy z mięsa skórę (nie musimy jej wyrzucać - możemy pokroić ją w kawałeczki i usmażyć na małym ogniu, będziemy wówczas mieli tłuszcz doskonały do smażenia kartofelków). Mięso kroimy w cienkie paski.
Pieprz odcedzamy z zalewy i lekko rozgniatamy w moździerzu.
Szalotki obieramy i drobniutko siekamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy szalotki i smażymy na średnim ogniu przez 3 minuty, aż zrobią się szkliste. Dodajemy miód, ocet balsamico i ocet winny. Gotujemy na sporym ogniu, mieszając, aż sos zredukuje się o połowę. Dodajemy pieprz i odstawiamy na bok.
Na dużej patelni rozgrzewamy drugą łyżkę masła. Wrzucamy paski kaczki i smażymy na dużym ogniu na rumiano, po mniej więcej 2 minuty z każdej strony - jeśli nie mamy naprawdę dużej patelni, smażymy kaczkę partiami, bo jeśli wrzucimy za dużą porcję mięsa na raz, to nie będzie się ono smażyło, a dusiło we własnym sosie. A nie o to chodzi.
Kaczkę solimy i dodajemy sos miodowy. Mieszamy (wciąż na sporym ogniu), żeby sos pokrył paski mięsa, po czym podajemy prosto z patelni.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024