Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pieczone-papryki-z-kaparami

Pieczone papryki z kaparami

Kolorowa warzywna przystawka o śródziemnomorskich korzeniach. Podajemy z dużą ilością świeżej bagietki do maczania w sosie.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Kraje śródziemnomorskie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
strąk czerwonej papryki
strąki zielonej papryki
ząbek czosnku
łyżka drobnych kaparków
2 fileciki anchois
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Obie papryki kroimy wzdłuż na pół i usuwamy ogonki oraz gniazda nasienne. Połówki papryk układamy na blasze, skórką do góry. Wkładamy do piekarnika na górną półkę i pieczemy, aż skórka zacznie czernieć (20 minut do pół godziny).
Papryki przekładamy do plastikowej torebki, zawiązujemy i czekamy, aż wystygną, po czym ściągamy z nich skórkę. Papryki kroimy w paski.
W międzyczasie obieramy i drobno siekamy ząbek czosnku.
Kaparki osączamy z zalewy, a fileciki anchois kroimy w małe kawałeczki.
Robimy sos: mieszamy razem czosnek, kaparki i fileciki anchois. Dodajemy 4-5 łyżek oliwy z oliwek i mieszamy. Sosem polewamy papryki i zostawiamy na kilka godzin w temperaturze pokojowej.
Podajemy ze świeżą bagietką.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024