Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pieczone-kartofelki

Pieczone kartofelki

Świetny sposób pieczenia ziemniaków na złoto i chrupiąco. Pasują do mięsa, ryby, jajek - szczerze mówiąc do wszystkiego. Takie są dobre!

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 i 1/2 kg mączystych ziemniaków
oliwa z oliwek albo olej z orzeszków ziemnych albo tłuszcz wytopiony z kaczki (gęsi lub kurczaka)

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ziemniaki obieramy i kroimy w średniej wielkości kawałki. Wkładamy do garnka, dobrze solimy i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy 8 minut, po czym starannie odcedzamy. Garnek z ziemniakami przykrywamy pokrywką i - przytrzymując przez ściereczkę - wstrząsamy ziemniaki tak, aby ich powierzchnia lekko się spulchniła; dzięki temu kartofelki będą bardziej chrupiące. W tak zwanym międzyczasie, na blaszkę, w której będziemy piec kartofelki, wlewamy tłuszcz - może to byc oliwa z oliwek lub olej z orzeszków ziemnych, ale najlepiej sprawdza się tłuszczyk wytopiony przy okazji pieczenia kaczki, kury lub gęsi. Tłuszczu na blasze powinno być sporo - około pół centymetra głębokości. Blaszkę z tłuszczem wstawiamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika, aż tłuszcz porządnie się rozgrzeje. Wstrząśnięte kartofelki ostrożnie przekładamy na blaszkę z gorącym tłuszczem i każdy kartofelek w tym tłuszczu obtaczamy. Blaszkę wstawiamy z powrotem do piekarnika i trzymamy tam przez mniej więcej godzinę. W tym czasie kartofelki kilka razy obracamy, aby równo się rumieniły. Upieczone - rumiane i chrupiące - kartofelki wyjmujemy łyżką cedzakową i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024