Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pieczona-marchewka-z-pietruszka

Pieczona marchewka z pietruszką

Marchewka i pietruszka pieczone na blasze mają wyjątkowo dobry smak - cukier w nich zawarty karmelizuje się lekko i dodaje atrakcyjności codziennej włoszczyźnie.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (1/2 kg) ładnych marchewek
500 g (1/2 kg) korzeni pietruszki
oliwa z oliwek
4 gałązki tymianku
2 łyżki miodu

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Marchewki i pietruszki obieramy i płuczemy. Kroimy wzdłuż na pół lub na ćwiartki, jeśli korzenie były spore. warzywa układamy na blasze i polewamy 2-3 łyżkami dobrej oliwy. Z tymianku obrywamy listki i mieszamy je z warzywami. Solimy grubą solą (lub zwykłą) i mieszamy raz jeszcze. Wstawiamy blachę do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie polewamy warzywa miodem, mieszamy i pieczemy jeszcze kwadrans. Podajemy prosto z piekarnika lub na ciepło.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2024