Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pieczona-dynia-z-kaparami-i-jogurtem

Pieczona dynia z kaparami i jogurtem

Doskonały dodatek do pieczonego mięsa, wystarczająco oryginalny, by podać nawet najbardziej wymagającym gościom. W ciepły jesienny dzień pieczona dynia z sosem jogurtowym, podana z sałatą i chrupiącą bagietką, śmiało może stanowić lekki lunch.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
dynia o wadze mniej więcej kilograma
oliwa z oliwek
2 gałązki świeżego tymianku
gałązka rozmarynu
kilka ząbków czosnku (ze skórką)
150 ml naturalnego jogurtu
sok z limetki
3 łyżki kaparów

Opis przyrządzania:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Dynię kroimy w zgrabne kawałki. Nasiona usuwamy, ale skórkę zostawiamy - dzięki temu dynia się nie rozpadnie i będzie ładnie wyglądać.
Kawałki dyni układamy na blasze, polewamy dwiema łyżkami oliwy z oliwek, posypujemy listkami tymianku, igiełkami rozmarynu, solą i pieprzem. Dokładamy kilka nieobranych ząbków czosnku.
Wstawiamy do piekarnika na około 40 minut. W połowie pieczenia dynię odwracamy i pieczemy dalej do miękkości.
Robimy sos: jogurt mieszamy z sokiem z limetki i 2 łyżkami kaparów - wcześniej odsączonymi z zalewy i posiekanymi.
Kiedy dynia jest już miękka, wyjmujemy ją z piekarnika i przekładamy - wraz z upieczonymi ząbkami czosnku - na półmisek. Polewamy sosem jogurtowym i posypujemy łyżką całych kaparów.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024