Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pieczen-wolowa-duszona-Neli-Rubinstein-z-modyfikacjami

Pieczeń wołowa duszona Neli Rubinstein (z modyfikacjami)

U mnie w domu taka pieczeń nazywała się "na dziko", a mięso przed duszeniem nacierane było rozgniecionymi ziarenkami jałowca, co pozwoliłam sobie uwzględnić w modyfikacjach. Sos podajemy albo jak jest, albo też miksujemy go i podprawiamy kwaśną gęstą śmietaną.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 1/2 kg wołowiny na pieczeń
10 ziaren jałowca
olej z orzeszków ziemnych
szklanka pokrojonej marchewki
szklanka posiekanego selera naciowego
szklanka pokrojonych porów
2 listki laurowe
garść suszonych prawdziwków
szklanka wywaru wołowego


Opis przyrządzania:
Wołowinę czyścimy z resztek tłuszczu. płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierem kuchennym. Jałowiec rozgniatamy w moździerzu i nacieramy nim mięso. Dużą patelnię stawiamy na ogniu. Wlewamy 2 łyżki oleju i osmażamy mięso ze wszystkich stron. Dno ciężkiego garnka (typu Le Creuset) wykładamy wymieszaną włoszczyzną. Wkładamy mięso, dodajemy listki laurowe, kilka ziarenek pieprzu, opłukane prawdziwki. Dolewamy szklankę wołowego rosołu. Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie. Solimy do smaku. Podajemy z sosem od pieczenia.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024