Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pieczarki-w-oliwie-po-grecku

Pieczarki w oliwie po grecku

Choć pieczarki są "po grecku", to pojawiają się raczej na półmisku francuskich przystawek. Delikatne i łagodne w smaku, dobrze się komponują z ostrzejszymi hors d'oeuvres, takimi jak tapenade czy jajka z anchois.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 pomidory
oliwa z oliwek
nasiona kolendry
gałązka świeżego tymianku
listek laurowy
250 g (ćwierć kilo) drobnych pieczarek
cytryna

Opis przyrządzania:
Pomidory parzymy, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Drobno siekamy.
W rondelku zagotowujemy 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki wody, kilka ziarenek pieprzu, kilka ziarenek kolendry, tymianek, listek laurowy i trochę soli.
Pieczarki płuczemy, osuszamy w ściereczce i skrapiamy sokiem z cytryny. Gotujemy zalewę 2-3 minuty, po czym wrzucamy pomidory i pieczarki. Gotujemy 5-10 minut (w zależności od wielkości pieczarek). Wyjmujemy grzybki łyżką cedzakową, a sos gotujemy jeszcze chwilę, aż nieco się zredukuje i zgęstnieje. Polewamy pieczarki sosem i podajemy po ostudzeniu.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024