Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pesto-z-jogurtem-czyli-w-lzejszej-wersji

Pesto z jogurtem (czyli w lżejszej wersji)

Ciut lżejsza wersja popularnego włoskiego sosu.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: szklanka

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
30 g orzeszków piniowych
ząbek czosnku
2 pęczki bazylii
3 łyżki oliwy z oliwek
100 g gęstego jogurtu
40 g świeżo startego parmezanu
sok z cytryny

Opis przyrządzania:
Orzeszki piniowe wrzucamy na suchą patelnię i podpiekamy na złoty kolor, cały czas mieszając i pilnując, żeby się nie przypaliły.
Czosnek obieramy i siekamy.
Bazylię myjemy, osuszamy i oskubujemy listki.
Do malaksera lub blendera wrzucamy orzeszki, czosnek, bazylię, trochę soli, pieprzu i szczyptę cukru. Miksujemy, aż wszystko będzie posiekane, po czym dolewamy oliwę. Miksujemy, aż powstanie jednolity sos.
Dodajemy jogurt i parmezan, znów miksujemy, po czym doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i jeszcze ewentualnie solą i pieprzem.
Przechowujemy w lodówce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024