Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pesto-z-anchois-i-orzechami
Pesto z anchois i orzechami
Oryginalna odmiana pesto, zaostrzona słonym smakiem anchois. Doskonały sos przede wszystkim do makaronu, ale także do zapiekania białej ryby lub pieczonych ziemniaków.
Rodzaj dania: Sosy
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 2 małe słoiki
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
150 g listków zwykłej natki (nie karbowanej)
2 ząbki czosnku
cebula
200 g wyłuskanych włoskich orzechów
4 fileciki anchois
2 łyżki białego octu winnego
oliwa z oliwek
Opis przyrządzania:
Natkę starannie płuczemy i osuszamy. Czosnek i cebulę obieramy i grubo siekamy. Natkę, czosnek, cebulę, orzechy i anchois wkładamy do malaksera i miksujemy na możliwie gładką masę. Podczas miksowania dolewamy ocet, a potem tyle oliwy, żeby sos miał konsystencję pesto (czyli średnio gęstej pasty). Doprawiamy do smaku i jeszcze raz miksujemy. 2 małe słoiczki wyparzamy wrzącą wodą i osuszamy. Napełniamy słoiczki pesto i dobrze ugniatamy. Na wierzch wlewamy trochę oliwy - tyle, by powierzchnia sosu była całkowicie pokryta. Przechowujemy pesto w lodówce przez 2-3 tygodnie. Za każdym razem, kiedy wyjmiemy ze słoika trochę sosu, dolewamy na wierzch nieco oliwy.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024