Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pesto-z-anchois-i-orzechami

Pesto z anchois i orzechami

Oryginalna odmiana pesto, zaostrzona słonym smakiem anchois. Doskonały sos przede wszystkim do makaronu, ale także do zapiekania białej ryby lub pieczonych ziemniaków.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2 małe słoiki

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
150 g listków zwykłej natki (nie karbowanej)
2 ząbki czosnku
cebula
200 g wyłuskanych włoskich orzechów
4 fileciki anchois
2 łyżki białego octu winnego
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Natkę starannie płuczemy i osuszamy. Czosnek i cebulę obieramy i grubo siekamy. Natkę, czosnek, cebulę, orzechy i anchois wkładamy do malaksera i miksujemy na możliwie gładką masę. Podczas miksowania dolewamy ocet, a potem tyle oliwy, żeby sos miał konsystencję pesto (czyli średnio gęstej pasty). Doprawiamy do smaku i jeszcze raz miksujemy. 2 małe słoiczki wyparzamy wrzącą wodą i osuszamy. Napełniamy słoiczki pesto i dobrze ugniatamy. Na wierzch wlewamy trochę oliwy - tyle, by powierzchnia sosu była całkowicie pokryta. Przechowujemy pesto w lodówce przez 2-3 tygodnie. Za każdym razem, kiedy wyjmiemy ze słoika trochę sosu, dolewamy na wierzch nieco oliwy.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024