Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pesto-z-Trapani
Pesto z Trapani
Pełne smaku, południowe pesto z migdałami. Sos taki robimy późnym latem, gdy pomidory są naprawdę dojrzałe, nasłonecznione i pachnące. Pesto z Trapani (Sycylia) podajemy do makaronu, smarujemy nim crostini lub kładziemy na kawałku kurczaka z grilla.
Rodzaj dania: Sosy
Kraj pochodzenia: Włochy - Sycylia
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
4 średniej wielkości pomidory (najlepiej gruntowe)
6 ząbków czosnku
150 g obranych migdałów
duży pęczek bazylii
150 ml oliwy z oliwek
Opis przyrządzania:
Pomidory wkładamy na minutę do wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy na pół i łyżeczką usuwamy pestki. Miąższ kroimy z kostkę. Czosnek obieramy i grubo siekamy. Migdały też grubo siekamy. Do malaksera wkładamy czosnek, bazylię i migdały. Dodajemy 2 łyżeczki grubej soli i miksujemy wszystko na dość gładką masę. Dodajemy pomidory i dalej miksujemy. W trakcie miksowania wlewamy mniej więcej pół szklanki oliwy (extra virgin), aż pesto będzie miało konsystencję... no właśnie, pesto. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024