Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Perski-kurczak-z-migdalami

Perski kurczak z migdałami

Smaczny kurczak w żółtym od szafranu słodko-kwaśnym sosie. Podajemy koniecznie z ryżem i jakąś sałatką, np. z cukinii.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Iran

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
cebula (nie za duża)
750 g (3/4 kg) kawałków kurczaka
2 marchewki
100 g migdałów bez skórki
oliwa z oliwek
laska cynamonu
opakowanie szafranu
łyżka białego octu winnego
2 łyżeczki cukru
2 limetki


Opis przyrządzania:
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Kurczaka myjemy, osuszamy, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy.
Marchewki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki.
Migdały grubo siekamy, wsypujemy na suchą patelnię i podpiekamy na średnim ogniu, aż się przyrumienią - uważamy, żeby nie przypalić.
Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy cebulę i smażymy, mieszając, aż zacznie się złocić. Dodajemy kawałki kurczaka i podsmażamy na złoty kolor.
Dodajemy plasterki marchewki, cynamon i szafran, Wlewamy pół szklanki wody, dodajemy ocet i cukier. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy kurczaka przez pół godziny, aż będzie miękki.
Z limetek wyciskamy sok i dolewamy go do miękkiego mięsa. Doprawiamy wszystko razem do smaku solą i pieprzem, posypujemy przyrumienionymi migdałami i podajemy z ryżem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2024