Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Perska-herbatka

Perska herbatka

Doskonałe zakończenie wyczerpującej kolacji - nie tylko pyszne, ale i ułatwiające trawienie.

Rodzaj dania: Napój

Kraj pochodzenia: Iran

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
czarna herbata liściasta
woda z kwiatu pomarańczy

Opis przyrządzania:
Imbryk do herbaty wyparzamy wrzątkiem. Do wyparzonego imbryka wlewamy 2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy. 2 łyżki czarnej herbaty liściastej - najlepszego gatunku, irańskiej lub indyjskiej - wsypujemy do zaparzaczki. Wkładamy do imbryka i wlewamy tyle wrzącej wody, by herbata w zaparzaczce była zanurzona we wrzątku. Imbryk przykrywamy i zaparzamy herbatę 5 minut. Mieszamy. Nalewamy herbatę do filiżanek i uzupełniamy wrzątkiem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024