Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Perliczka-z-sosem-szafranowym

Perliczka z sosem szafranowym

Miłe, staroświeckie i delikatne danie. Perliczka to mój ulubiony przedstawiciel drobiu: taka kura, tylko z chudszym mięsem o posmaku dziczyzny, zaś ten jurajski ( w sensie regionu Francji) przepis ma bardzo stare korzenie. Perliczkę podajemy z ryżem lub kartofelkami.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
perliczka
4 ząbki czosnku
gałązka selera naciowego
listek laurowy
gałązka świeżego tymianku
2 czubate łyżki masła
100 ml białego wina (najlepiej z francuskiej Jury...)
100 ml wywaru z kurczaka
opakowanie szafranu
szklanka (ćwierć litra) kremowej śmietanki

Opis przyrządzania:
Perliczkę myjemy, osuszamy, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy ze wszystkich stron.
Czosnek (bez obierania) rozgniatamy, najlepiej ostrzem szerokiego i ciężkiego noża.
Seler myjemy, osuszamy i siekamy.
Do środka perliczki wkładamy czosnek, seler, listek laurowy i tymianek.
Na sporej i głębokiej patelni rozgrzewamy masło. Na gorące wkładamy perliczkę i osmażamy ją ze wszystkich stron na rumiano, jakieś 15-20 minut. Ogień powinien być średni, żeby masło się nie paliło.
Zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i dusimy perliczkę jeszcze pół godziny - powinna dusić się we własnym sosie, ale jeśli zaczyna się przypiekać, wlewamy ciut wody.
Wyjmujemy mięso i kroimy je na porcje.
Na patelnię wlewamy wino, a kiedy się zagotuje, dodajemy wywar i szafran. Zagotowujemy i gotujemy, aż zredukuje się o połowę.
Do zredukowanego sosu dolewamy śmietankę i znów zagotowujemy. Wkładamy kawałki perliczki i dusimy jeszcze przez 15 minut, pod przykryciem. Mięso powinno być miękkie i po nakłuciu wydzielać przezroczysty sok (a nie różowy).
Przekładamy mięso na ogrzany półmisek, zaś sos doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Sosem polewamy mięso i podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024