Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Penne-z-kozim-serkiem

Penne z kozim serkiem

Bardzo szybka i smaczna pasta z kozim twarożkiem, który pod wpływem gorącego makaronu zmienia się w kremowy sosik.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400-500 g makaronu penne
150 g koziego twarożku
50 g wyłuskanych orzechów włoskich
skórka starta z 1 cytryny
100 g rukoli
świeżo starty parmezan

Opis przyrządzania:
Nastawiamy garnek z osoloną wodą na makaron. Kiedy sie zagotuje, wrzucamy penne i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Orzechy grubo siekamy. Makaron odcedzamy, zostawiając 2 łyżki wody od gotowania. Wrzucamy makaron z powrotem do garnka. Dodajemy twarożek, rukolę, orzechy i skórkę z cytryny oraz wodę od gotowania makaronu. Mieszamy, aż serek zmieni się w sos, a rukola zacznie więdnąć. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy ze świeżo startym parmezanem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024