Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pasta-z-wedzonej-makreli
Pasta z wędzonej makreli
Bardzo smaczna, lekko ostra pasta rybna do kanapek - najlepiej sprawdza się ciemnym chlebie, ale w wersji bardziej eleganckiej możemy podać ją z grzankami melba.
Rodzaj dania: Przystawka
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
300 g wędzonej makreli
75 g miękkiego masła
150 g gęstej kwaśnej śmietany
chrzan (ze słoika)
cytryna
czerwona cebula i rzodkiewki do podania
Opis przyrządzania:
Makrelę obieramy ze skóry i ości. Wkładamy rybę do malaksera i dodajemy masło. Miksujemy, aż ryba połączy się z masłem w jednolitą masę. Dodajemy śmietanę, łyżkę tartego chrzanu, skórkę startą ze sparzonej i osuszonej cytryny i sporo świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Miksujemy wszystko na gładką masę, ewentualnie solimy do smaku. Przekładamy pastę do miseczki i podajemy z ciemnym pieczywem, grzankami, cienkimi plasterkami czerwonej cebuli i stosem rzodkiewek.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024