Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pasta-z-wedzonego-pstraga-z-krewetkami
Pasta z wędzonego pstrąga z krewetkami
Zamierzam w te wakacje wędzić samodzielnie pstrągi (nie bardzo mam gdzie je łowić, poprzestanę więc na dobrych stawach rybnych w okolicy mojej wiejskiej chałupiny). A to jest jedna z możliwości wykorzystania takiej rybki...
Rodzaj dania: Przystawka
Kraj pochodzenia: Irlandia
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
ząbek czosnku
100 g obranych ugotowanych krewetek
100 g wędzonego pstrąga bez skóry i ości
225 g miękkiego masła
6 łyżek gęstej śmietany
słodka papryka
świeżo zmielony pieprz
ciut soku z cytryny
plasterki cytryny i listki natki lub koperku do dekoracji
Opis przyrządzania:
Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy.
Do malaksera wkładamy czosnek, krewetki, pstrąga, 175 g masła i śmietanę. Miksujemy na możliwie gładką masę.
Dodajemy przyprawy: paprykę, pieprz i sok z cytryny do smaku, solimy, również do smaku. Miksujemy jeszcze raz.
Przekładamy pastę do 4 ładnych jednoporcjowych miseczek, wyrównujemy powierzchnię.
Pozostałe masło topimy na małym ogniu, ale nie rumienimy. Kiedy będzie płynne, polewamy nim powierzchnię pasty rybnej.
Wstawiamy miseczki do lodówki na tak długo, by masło stwardniało.
Przed podaniem ozdabiamy plasterkami cytryny i listkami natki.
Podajemy z razowym chlebem lub grzankami.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024