Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pasta-z-wedzonego-pstraga-z-krewetkami

Pasta z wędzonego pstrąga z krewetkami

Zamierzam w te wakacje wędzić samodzielnie pstrągi (nie bardzo mam gdzie je łowić, poprzestanę więc na dobrych stawach rybnych w okolicy mojej wiejskiej chałupiny). A to jest jedna z możliwości wykorzystania takiej rybki...

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Irlandia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
ząbek czosnku
100 g obranych ugotowanych krewetek
100 g wędzonego pstrąga bez skóry i ości
225 g miękkiego masła
6 łyżek gęstej śmietany
słodka papryka
świeżo zmielony pieprz
ciut soku z cytryny
plasterki cytryny i listki natki lub koperku do dekoracji

Opis przyrządzania:
Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy.
Do malaksera wkładamy czosnek, krewetki, pstrąga, 175 g masła i śmietanę. Miksujemy na możliwie gładką masę.
Dodajemy przyprawy: paprykę, pieprz i sok z cytryny do smaku, solimy, również do smaku. Miksujemy jeszcze raz.
Przekładamy pastę do 4 ładnych jednoporcjowych miseczek, wyrównujemy powierzchnię.
Pozostałe masło topimy na małym ogniu, ale nie rumienimy. Kiedy będzie płynne, polewamy nim powierzchnię pasty rybnej.
Wstawiamy miseczki do lodówki na tak długo, by masło stwardniało.
Przed podaniem ozdabiamy plasterkami cytryny i listkami natki.
Podajemy z razowym chlebem lub grzankami.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024