Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Parowki-w-kukurydzianym-ciescie

Parówki w kukurydzianym cieście

Domowe hotdogi dla amatorów - możemy zrobić je w wersji mini i podać do drinków, możemy dać je dzieciom na kinderbalu (z butlą keczupu) lub zaraz po upieczeniu zabrać na piknik. W wersji dla dorosłych do parówek podajemy salsę i porzeczkowy lub domowy keczup (patrz odpowiednie przepisy).

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
6-8 parówek
150 g mąki kukurydzianej (zwykłej)
100 g mąki
10 g proszku do pieczenia
150 ml mleka
2 garści płatków kukurydzianych (czyli cornflakes)
żółtko

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Parówki odzieramy z plastikowych osłonek i kroimy na pół (w poprzek). Oba rodzaje mąki wsypujemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i dużą szczyptę soli. Dolewamy powoli mleko i mieszamy, aż powstanie gładkie, dość sztywne ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. Płatki kukurydziane kruszymy na trochę drobniejsze kawałki. Ciasto wykładamy na stół lub stolnicę i rozwałkowujemy na cienki placek. Wycinamy kwadraty i zawijamy w nie kawałki parówek. Kładziemy hotdogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtko rozbełtujemy z odrobiną wody i pędzelkiem smarujemy ciasto. Posypujemy kruszonymi płatkami kukurydzianymi i lekko przyciskamy ręką. Wstawiamy do piekarnika na jakieś pół godziny - ciasto powinno się zarumienić. Podajemy na gorąco, ciepło lub letnio.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024