Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Parmezanowy-flan

Parmezanowy flan

Bardzo prosta, a jednocześnie wyrafinowana przystawka - taki parmezanowy, ciepły krem z dodatkiem ostrzejszego w smaku sosu.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
100 g parmezanu w kawałku
masło do smarowania foremek
5 jajek
łyżeczka gładkiej mączki kukurydzianej
szklanka kremowej śmietanki
sos stemperata (patrz przepis) lub sauce vierge nr. 1 do podania

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni. Masłem smarujemy 4 jednoporcjowe żaroodporne foremki. Z parmezanu ścinamy nożykiem do obierania warzyw kilkanaście cienkich płatków - posłużą nam na koniec do ozdoby. Resztę parmezanu ścieramy na drobnej tarce. Do miski wbijamy 4 całe jajka i jedno żółtko. Mączkę kukurydzianą rozrabiamy w łyżce śmietanki i dodajemy do jajek. Mieszamy, po czym dolewamy resztę śmietanki i ukręcamy na gładką masę. Dodajemy parmezan i sporo świeżo zmielonego pieprzu, lekko solimy (bo parmezan jest słony sam w sobie). Krem rozlewamy do przygotowanych miseczek, po czym ustawiamy je w głębokim naczyniu żaroodpornym. Do naczynia wlewamy gorącą wodę tak, by sięgała do połowy miseczek. Wstawiamy wszystko do piekarnika - łatwiej zresztą jest najpierw wstawić naczynie z miseczkami, a potem dopiero nalać wrzątek. Pieczemy flany przez 25 minut, aż się zetną. Wyjmujemy z piekarnika i z wody, odstawiamy na 10 minut. Każdy flan objeżdżamy dokoła nożem, żeby oddzielić go od ścianek miseczki i odwracamy na talerze. Oblewamy dokoła sosem stemperata lub sauce vierge nr. 2 i dekorujemy płatkami parmezanu. Podajemy od razu.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024