Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Paluszki-serowe
Paluszki serowe
Szybka i prosta zakąska do piwa, wina lub herbaty (dla abstynentów).
Rodzaj dania: Małe danie
Kraj pochodzenia: Niemcy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
250 g białego sera
250 g ugotowanych ziemniaków
2 jajka
mąka
olej arachidowy
Opis przyrządzania:
Biały ser i zimne ziemniaki przekręcamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto, dodając tyle mąki, żeby ciasto nie kleiło się do rąk. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku. Na głębokiej patelni lub we frytownicy rozgrzewamy olej. Z ciasta toczymy małe paluszki i smażymy je na rumiano w gorącym oleju. Osączamy na papierze kuchennym i podajemy na gorąco lub ciepło z ulubionym sosem.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024