Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Paluszki-serowe

Paluszki serowe

Szybka i prosta zakąska do piwa, wina lub herbaty (dla abstynentów).

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Niemcy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
250 g białego sera
250 g ugotowanych ziemniaków
2 jajka
mąka
olej arachidowy

Opis przyrządzania:
Biały ser i zimne ziemniaki przekręcamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto, dodając tyle mąki, żeby ciasto nie kleiło się do rąk. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku. Na głębokiej patelni lub we frytownicy rozgrzewamy olej. Z ciasta toczymy małe paluszki i smażymy je na rumiano w gorącym oleju. Osączamy na papierze kuchennym i podajemy na gorąco lub ciepło z ulubionym sosem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024