Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Owerniacka-salatka-z-soczewicy-oczywiscie-z-Puy

Owerniacka sałatka z soczewicy (oczywiście z Puy)

Soczewica z owerniackiego Puy - drobna i ciemnozielona - jest uważana za najlepszą na świecie i chroniona jest apelacją AOC. Apelacja, czy nie, soczewica jest naprawdę znakomita, więc szczerze polecam tę popularną w Owernii sałatkę!

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Francja-Owernia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
cebula
4 plasterki surowej szynki (najlepiej z Owernii)
500 g (1/2 kg) soczewicy z Puy
łyżka tłuszczu z kaczki
listek laurowy
gałązka świeżego tymianku
2 łyżki czerwonego octu winnego
łyżka ostrej musztardy
1/2 szklanki oleju z orzechów włoskich
100 g wędzonego boczku
garść listków natki pietruszki
ewentualnie jajka w koszulkach do podania

Opis przyrządzania:
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Szynkę kroimy w cienkie paseczki.
Soczewicę wsypujemy do garnka, wlewamy dużo zimnej wody i stawiamy na średnim ogniu. Kiedy się zagotuje, soczewicę odcedzamy na sitku.
Do tego samego garnka wkładamy łyżkę smalcu z kaczki (w Owernii ten tłuszcz jest wysoko ceniony, ale jeśli nie mamy go akurat pod ręką, dajemy zwykły smalec). Kiedy się zagrzeje, wrzucamy cebulę i szynkę i smażymy, mieszając, aż cebula zrobi się szklista.
Teraz wrzucamy odcedzoną soczewicę, listek i tymianek, mieszamy i dolewamy tyle gorącej wody, żeby sięgała ze 3 cm nad soczewicę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, aż soczewica będzie miękka i wchłonie niemal całą wodę.
W tak zwanym międzyczasie robimy sos: mieszamy ocet z musztardą, po czym dolewamy po trochu, cały czas mieszając, olej z orzechów. Solimy i (pardon) pieprzymy do smaku.
Ugotowaną soczewicę zdejmujemy z ognia, wyjmujemy listek i tymianek. Odstawiamy do przestygnięcia, po czym wlewamy sos i mieszamy. Teraz odstawiamy do zupełnego wystygnięcia.
Boczek kroimy w zgrabną kosteczkę.
Tuż przed podaniem stawiamy teflonową patelnię na ogniu. Kiedy będzie gorąca, wrzucamy kostki boczku i smażymy, odlewając tłuszcz, aż powstaną chrupiące, złote skwareczki.
Natkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Sałatkę mieszamy z natkę, posypujemy skwarkami i natychmiast podajemy.
Tradycyjnie na porcji sałatki kładzie się jeszcze jajko w koszulce - wówczas rozlewające się żółtko tworzy dodatkowy element sosu.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024