Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ostry-sos-pomaranczowy

Ostry sos pomarańczowy

Jadłam z tym sosem ostrygi i były bardzo smaczne, choć zasadniczo wolę po prostu z cytryną i pieprzem. Ale krewetki z nim były fantastyczne!

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
kawałek świeżego imbiru o długości 2 cm
1/2 strąka czerwonej papryki
zielona ostra papryczka
3 gałązki świeżej kolendry
pomarańcza
limetka
olej z pestek winogron
ocet z cydru

Opis przyrządzania:
Imbir obieramy ze skórki. Obie papryki czyścimy z nasionek, myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki. Kolendrę płuczemy i osuszamy, siekamy.
Do malaksera wkładamy imbir, paprykę, papryczkę i kolendrę i miksujemy, aż wszystko dobrze się posieka.
Z pomarańczy i limetki wyciskamy sok i dodajemy do posiekanych warzyw. Wlewamy łyżkę oleju i nieco octu (do smaku), doprawiamy solą i pieprzem.
Do chwili podania trzymamy w lodówce, pod przykryciem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024