Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ostra-zupa-z-soczewicy

Ostra zupa z soczewicy

Inspirowana kuchnią indyjską zimowa zupa - doskonale rozgrzewająca, łatwa i nie wymaga jakichś szczególnych zakupów. Podajemy z indyjskim pieczywem albo - w duchu fusion - z grzankami.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
cebula
2 ząbki czosnku
olej z orzeszków ziemnych
łyżka startego świeżego imbiru
łyżeczka kminu rzymskiego
łyżka ostrej pasty curry
200 g czerwonej soczewicy
6 szklanek (półtora litra) wywaru warzywnego
2 limetki
4 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1/2 pęczka świeżej kolendry

Opis przyrządzania:
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. W sporym rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju. Wkładamy cebulę, czosnek, imbir i kmin rzymski. Podsmażamy, mieszając, przez 3 minuty, po czym dodajemy pastę curry, mieszamy i smażymy jeszcze 2 minuty. Wsypujemy soczewicę, mieszamy i wlewamy wywar. Zagotowujemy, zmniejszamy i gotujemy przez pół godziny. W międzyczasie szorujemy limetki w gorącej wodzie. Z jednej ścinamy skórkę w długich cienkich paskach (najlepiej specjalnym nożykiem do cytrusów) i wyciskamy sok. Drugą kroimy w ćwiartki. Do zupy dodajemy skórkę i sok z limetki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nalewamy zupę do misek, na środku każdej porcji kładziemy łychę jogurtu i posypujemy listkami świeżej kolendry. Podajemy z ćwiartkami limetki do wyciskania.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024