Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ostra-zupa-z-soczewicy
Ostra zupa z soczewicy
Inspirowana kuchnią indyjską zimowa zupa - doskonale rozgrzewająca, łatwa i nie wymaga jakichś szczególnych zakupów. Podajemy z indyjskim pieczywem albo - w duchu fusion - z grzankami.
Rodzaj dania: Zupa
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
cebula
2 ząbki czosnku
olej z orzeszków ziemnych
łyżka startego świeżego imbiru
łyżeczka kminu rzymskiego
łyżka ostrej pasty curry
200 g czerwonej soczewicy
6 szklanek (półtora litra) wywaru warzywnego
2 limetki
4 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1/2 pęczka świeżej kolendry
Opis przyrządzania:
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. W sporym rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju. Wkładamy cebulę, czosnek, imbir i kmin rzymski. Podsmażamy, mieszając, przez 3 minuty, po czym dodajemy pastę curry, mieszamy i smażymy jeszcze 2 minuty. Wsypujemy soczewicę, mieszamy i wlewamy wywar. Zagotowujemy, zmniejszamy i gotujemy przez pół godziny. W międzyczasie szorujemy limetki w gorącej wodzie. Z jednej ścinamy skórkę w długich cienkich paskach (najlepiej specjalnym nożykiem do cytrusów) i wyciskamy sok. Drugą kroimy w ćwiartki. Do zupy dodajemy skórkę i sok z limetki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nalewamy zupę do misek, na środku każdej porcji kładziemy łychę jogurtu i posypujemy listkami świeżej kolendry. Podajemy z ćwiartkami limetki do wyciskania.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024