Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Orzechowe-spaetzle-czyli-kluseczki
Orzechowe spaetzle (czyli kluseczki)
Elegancki, choć wywodzący się z wiejskiej kuchni, dodatek do dziczyzny.
Rodzaj dania: Dodatek
Kraj pochodzenia: Niemcy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
250 g (ćwierć kilo) mąki
gałka muszkatołowa
woda mineralna (gazowana)
3 jajka
spora garść wyłuskanych włoskich orzechów
3 łyżki oleju z orzechów włoskich
Opis przyrządzania:
Mąkę przesiewamy do sporej miski. Dodajemy dużą szczyptę soli i trochę (według upodobań) świeżo startej gałki. Mieszamy, formujemy w wulkan (kopczyk z dołkiem). Jajka roztrzepujemy w miseczce i wlewamy w dołek w mące. Dolewamy 4 łyżki gazowanej wody i wszystko razem mieszamy na gładkie ciasto. Drewnianą łyżką bijemy ciasto przez kilka minut, aż zaczną się pokazywać bąble. Odstawiamy ciasto na 15 minut. W tym czasie nastawiamy duży garnek osolonej wody. Ciasto przekładamy porcjami do specjalnej praski do spaetzli. Jeśli jej nie mamy, rozklepujemy trochę ciasta na zmoczonej wodą deseczce i ostrym nożem odcinamy cienkie kluseczki prosto do garnka. Kiedy tylko kluseczki wypłyną na powierzchnię, wyławiamy je łyżką cedzakową i dobrze osączamy na sicie. Orzechy drobno siekamy. Na sporej patelni rozgrzewamy olej z orzechów włoskich. Dodajemy połowę orzechów, i smażymy chwilę, mieszając. Wrzucamy osączone spaetzle i podgrzewamy, mieszając, by pokryły się olejem i wymieszały z orzechami. Doprawiamy do smaku solą i gałką. Tuż przed podaniem posypujemy resztą orzechów.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024