Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Orzechowe-listki

Orzechowe listki

Zgrabne, nieduże ciasteczka w kształcie listków - z tym, że żaden inny kształt nie zmieni ich smaku. Jeśli więc komuś akurat w duszy grają gwiazdki, choinki lub renifery - proszę bardzo!

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: około 40 ciasteczek

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
cytryna
100 g miękkiego masła
50 g cukru pudru
jajko
200 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g wyłuskanych orzechów włoskich
2 łyżki (lub trochę więcej) domowej galaretki z jabłek (lub pigwy)

Opis przyrządzania:
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Ścieramy na drobnej tarce tyle skórki, żeby było 1/2 łyżeczki i wyciskamy tyle soku, by była cała łyżeczka. Miękkie masło ucieramy na puch z przesianym przez sitko cukrem pudrem. Cały czas ubijając, dodajemy jajko i szczyptę soli, a potem skórkę i sok z cytryny. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem i dodajemy do masła, po czym ręką zagniatamy gładkie, miękkie ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię plastikową i wsadzamy do lodówki na 2 godziny. W tym czasie siekamy orzechy średnio grubo i wsypujemy je na suchą patelnię. Prażymy na średnim ogniu, aż orzechy zaczną się rumienić - uwaga! nie przypalić! Uprażone orzechy zsypujemy na talerzyk i odstawiamy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę do ciasteczek wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 2-3 mm. Formą w kształcie listka (lub, oczywiście, jakąkolwiek inną) wycinamy ciasteczka - zgrabne listki możemy też uzyskać, jeśli wytniemy serduszka, a potem każde pionowo przetniemy na pół. Delikatnie przekładamy ciasteczka na blachę i wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 10 minut - ciatseczka powinny ładnie się przyrumienić. Kiedy ciasteczka się pieką, w małym garnuszku rozgrzewamy galaretkę. Upieczone ciasteczka wyjmujemy z piekarnika, póki gorące smarujemy galaretką (kuchennym pędzelkiem) i posypujemy orzechami. Zdejmujemy z blachy na metalową kratkę i studzimy. Ciasteczka przechowujemy w szczelnie zamykanej puszce ciasteczkowej.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2024