Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Orzechowe-ciasteczka-z-Kanady
Orzechowe ciasteczka z Kanady
Kruche ciasteczka - niezastąpione podczas Świąt. Siekane orzechy laskowe i odrobina syropu klonowego dodają charakteru.
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia: Kanada
Liczba porcji: około 60 małych ciasteczek
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
200 g obranych orzechów laskowych
250 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżki dobrego syropu klonowego
miąższ ze strąka wanilii
2 szklanki mąki
100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
Opis przyrządzania:
Orzechy laskowe drobno siekamy nożem.
Wkładamy masło do sporej miski (lub do miski robota) i ucieramy mikserem na puszystą masę, stopniowo dosypując cukier.
Kiedy masło z cukrem będzie dobrze utarte, dodajemy syrop klonowy i wanilię.
Dosypujemy mąkę i mieszamy szybko, już nie ucierając.
Dodajemy orzechy i mieszamy.
Toczymy z ciasta 2 wałki o grubości mniej więcej 3 cm. Zawijamy każdy wałek w plastikową folię i wkładamy do lodówki na jakieś 2 godziny, jednym słowem - aż stwardnieją.
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. 2 blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Odwijamy wałki z folii i kroimy każdy na talarki grubości mniej więcej 1/2 cm, po czym układamy je na przygotowanych blaszkach.
Wstawiamy blaszki do piekarnika (jeśli nie mieszczą się obie, wkładamy jedną do pieca, a druga niech poczeka w lodówce) na mniej więcej kwadrans, aż ciasteczka staną się bladozłote.
Upieczone ciasteczka wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na metalowe kratki do wystudzenia.
Czekoladę łamiemy na kawałeczki i wkładamy do żaroodpornej miski. Miskę stawiamy na garnuszku z niemal wrzącą wodą, ale tak, by nie dotykała spodem powierzchni wody.
Kiedy czekolada się rozpuści, polewamy nią ciasteczka lub też każde zanurzamy w niej do połowy.
Odkładamy znów na metalowe kratki i zostawiamy w spokoju, aż czekolada zastygnie.
Ciasteczka przechowujemy w hermetycznie zamykanym pudełku.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024