Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Orzechowe-ciasteczka-do-herbaty

Orzechowe ciasteczka do herbaty

Bardzo pyszna odmiana klasycznych szkockich kruchych ciastek "shortbread". W przepisie ozdabiamy ciasteczka roztopioną czarną czekoladą, ale można je po prostu oprószyć cukrem pudrem.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Szkocja

Liczba porcji: 16 ciasteczek

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
troszkę oleju do smarowania formy
150 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
1/3 szklanki mielonych orzechów laskowych
1 1/4 szklanki mąki
100 g czarnej czekolady

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni. Okrągłą formę do tarty o średnicy mniej więcej 20 cm smarujemy olejem. Masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem, aż masa będzie gładka i puszysta. Dodajemy mielone orzechy i ucieramy jeszcze chwilę. Mąkę przesiewamy przez sito i metalową łyżką starannie mieszamy z kremem maślano-cukrowo-orzechowym. Ugniatamy ciasto równą warstwą w przygotowanej formie i wygładzamy wierzch. Ostrym nożem zaznaczamy 16 trójkątów - tak, jakbyśmy kroili tort. Wstawiamy formę do piekarnika na 35-40 minut - ciasto powinno być bladozłote. Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy - w trakcie studzenia ciasto stwardnieje. Ostrożnie wyjmujemy ciasto z formy i kroimy bardzo ostrym nożem wzdłuż zaznaczonych wcześniej linii. Czekoladę roztapiamy na parze lub w kuchence mikrofalowej. Cienkim strumieniem polewamy ciastka i odstawiamy do zastygnięcia. Ciasteczka przechowujemy w szczelnie zamykanej puszce ciasteczkowej.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024