Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Omlet-z-lososiem-i-awokado

Omlet z łososiem i awokado

Bardzo przyjemne danie dla dwojga - omlety w ogóle powinno się przyrządzać dla niedużej ilości osób - ot, na przykład na walentynkową kolację... lub też na śniadanie nazajutrz!

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 jajka
1/2 dojrzałego awokado
odrobina soku z cytryny
łyżka masła
4 plasterki wędzonego łososia

Opis przyrządzania:
Jajka rozbijamy do miseczki i ubijamy chwilę widelcem, żeby rozbić żółtka i wymieszać je z białkami. W trakcie ubijania dodajemy ciut soli i sporo pieprzu.
Awokado obieramy ze skórki i kroimy w plastry, skrapiając je cytryną i lekko soląc.
Na średniej teflonowej patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Wlewamy jajka i smażymy (na niezbyt dużym ogniu), podważając ścięte jajka od brzegu i przechylając patelnię tak, by jeszcze płynne jajka spłynęły na dno patelni.
Kiedy spód omletu będzie lekko przyrumieniony, a wierzch jeszcze wilgotny, ale już bez śladów jajka w stanie płynnym, na jego połowie kładziemy plastry łososia i awokado. Składamy omlet na pół i ostrożnie zsuwamy na talerz.
Kroimy omlet na pół i zjadamy z sałatą - na postwalentynkowe śniadanie można podać omlet na jednym talerzu z dwoma widelcami...

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2024