Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Omlet-serowy-z-paryczkami-jalapeno

Omlet serowy z paryczkami jalapeno

Bardzo amerykański, mocno serowy omlet-nie omlet, doskonały w małych porcyjkach jako zakąska do drinków. Ilość papryczek jalapeno regulujemy zgodnie z osobniczymi upodobaniami.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 10-12

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
masło do smarowania formy
świeże papryczki jalapeno (ostatecznie ze słoika)
400 g sera cheddar
6 jajek

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Żaroodporną formę smarujemy solidnie masłem.
Papryczki czyścimy, myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Bierzemy co najmniej 3 świeże (lub 2 łyżki tych ze słoika), ale może ich być więcej - co kto lubi. Rozsypujemy papryczki równą warstwą w nasmarowanej formie.
Cheddar ścieramy na grubej tarce i równą warstwą rozkładamy na papryczkach.
Jajka wybijamy ze skorupek i ubijamy widelcem na jednolitą masę; polewamy ser.
Wstawiamy formę do piekarnika na pół godzinki mniej więcej - omlet powinien urosnąć i przyrumienić się. Jeśli patyczek wbity w środek wychodzi czysty, omlet jest OK.
Omlet lekko studzimy, kroimy w małe kawałki i podajemy do drinków.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024