Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ogorkowe-kostki-lodu
Ogórkowe kostki lodu
Zielone kostki lodu, doskonałe do Krwawej Mary, Dziewiczej Mary, Mańki Wegetarianki, gazpacho...
Rodzaj dania: Dodatek
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
ogórek
15 listków świeżej mięty
50 g cukru
Opis przyrządzania:
Ogórek myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Listki mięty myjemy, osuszamy i połowę dodajemy do ogórka. Wkładamy do malaksera lub blendera i miksujemy na piure.
Cukier wsypujemy do garnuszka, dodajemy szklankę wody i stawiamy na ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Kiedy syrop się zagotuje, zdejmujemy z ognia, dodajemy resztę mięty, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. Przelewamy przez sitko, łączymy z ogórkowym piure i starannie mieszamy. Wlewamy do plastikowego pudełka i wstawiamy do zamrażalnika na mniej więcej godzinę - masa powinna zamarznąć po brzegach na grubość 1 cm. Miksujemy masę mikserem i przelewamy do foremek do lodu. Wstawiamy z powrotem do zamrażalnika na kilka godzin, aż lód zupełnie zamarznie.
Podajemy do drinków, takich jak: Dziewicza Mary, Mańka Wegetarianka lub zimnych zup: Chłodnik "Bloody Mary" czy Gazpacho.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024