Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ocet-paprykowy

Ocet paprykowy

Bardzo pikantny ocet - dobry komponent różnych sosów o proweniencji kreolskiej.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone-Nowy Orlean

Liczba porcji: około 1 1/2 szklanki

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 świeże papryczki jalapeno
6 łyżek białego octu winnego
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

Opis przyrządzania:
Papryczki jalapeno myjemy i kroimy wzdłuż na ćwiartki.
Do garnuszka wlewamy szklankę (250 ml) wody, dodajemy ocet, cayenne i 2 duże szczypty soli. Stawiamy garnuszek na dużym ogniu i zagotowujemy. Dodajemy papryczki jalapeno i zdejmujemy z ognia.
Studzimy, po czym wstawiamy do lodówki na noc.
Przed użyciem przelewamy przez sitko.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024