Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ocet-malinowy
Ocet malinowy
Klasyczny ocet z francuskiej kuchni, doskonały dodatek do wszelkich sosów sałatowych. Świetnie się sprawdza z gorzkawą endywią i plastrem foie gras...
Rodzaj dania: Przepis podstawowy
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 1 l
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
1 kg dojrzałych malin
1 l dobrego czerwonego octu winnego
125 g cukru
Opis przyrządzania:
Maliny płuczemy szybko na sicie, osączamy i wkładamy do dużego słoja. Owoce lekko rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
Do malin wlewamy ocet winny, słoik zakręcamy i odstawiamy na 4 dni.
Po 4 dniach przelewamy ocet przez sitko wyłożone czystą ściereczką. Maliny pozostałe na sicie dobrze odciskamy.
Ocet malinowy przelewamy do garnka, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Co jakiś czas mieszamy, żeby cukier się rozpuścił.
Trzymamy ocet na małym ogniu (płyn powinien lekko "mrugać") tak długo, aż ocet odparuje o mniej więcej 1/3.
Ocet studzimy, znów cedzimy przez ściereczkę i przelewamy do butelek.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024