Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ocet-malinowy

Ocet malinowy

Klasyczny ocet z francuskiej kuchni, doskonały dodatek do wszelkich sosów sałatowych. Świetnie się sprawdza z gorzkawą endywią i plastrem foie gras...

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 1 l

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg dojrzałych malin
1 l dobrego czerwonego octu winnego
125 g cukru

Opis przyrządzania:
Maliny płuczemy szybko na sicie, osączamy i wkładamy do dużego słoja. Owoce lekko rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
Do malin wlewamy ocet winny, słoik zakręcamy i odstawiamy na 4 dni.
Po 4 dniach przelewamy ocet przez sitko wyłożone czystą ściereczką. Maliny pozostałe na sicie dobrze odciskamy.
Ocet malinowy przelewamy do garnka, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Co jakiś czas mieszamy, żeby cukier się rozpuścił.
Trzymamy ocet na małym ogniu (płyn powinien lekko "mrugać") tak długo, aż ocet odparuje o mniej więcej 1/3.
Ocet studzimy, znów cedzimy przez ściereczkę i przelewamy do butelek.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024