Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Niemieckie-knedle-z-bulki
Niemieckie knedle z bułki
Ikona niemieckiej kuchni, knedle z czerstwej bułki, znakomity dodatek do wszelkich duszonych mięs. Świetnie sprawdzają się z dziczyzną i grzybami w śmietanie - musi tylko być dużo sosu, bo knedle stworzone są do maczania.
Rodzaj dania: Dodatek
Kraj pochodzenia: Niemcy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
150 g czerstwej bułki
2 małe szalotki
ząbek czosnku
8 gałązek natki pietruszki
łyżka masła
125 ml (pół szklanki) mleka
2 jajka
60 g tartej bułki
gałka muszkatołowa
Opis przyrządzania:
Z bułki ścinamy cienko skórkę, miękisz kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski.
Szalotki i czosnek obieramy i drobno siekamy. Natkę płuczemy, osuszamy, oskubujemy listki i też drobno je siekamy.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy szalotki i czosnek i podsmażamy, mieszając, aż się zeszklą. Wlewamy mleko i zagotowujemy, po czym wlewamy do miski z bułką. Dodajemy natkę, rozbełtane jajka i tartą bułkę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką, wyrabiamy na jednolitą masę, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na pół godziny.
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Mokrymi rękoma toczymy z masy 8 knedli równej wielkości. Wrzucamy knedle do wrzącej wody, zmniejszamy ogień i gotujemy knedle przez 15 minut.
Gotowe knedle wyławiamy z wody łyżką cedzakową i podajemy z gulaszem, duszonym mięsem lub grzybami w śmietanie.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024