Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Niemiecka-salatka-z-ziemniakow

Niemiecka sałatka z ziemniaków

Jedna z wielu znakomitych sałatek ziemniaczanych zza zachodniej granicy. Podajemy ją do śledzi w oleju albo smażonego mięsa. Świetna sałatka na przyjęcie bufetowe.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Niemcy

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 kg ziemniaków sałatkowych (o zwartym miąższu)
100 g chudego wędzonego boczku
2 cebule
2 szklanki wołowego rosołu (może być z kostki)
olej słonecznikowy
biały ocet winny
pęczek rzodkiewek
pęczek szczypiorku

Opis przyrządzania:
Ziemniaki szorujemy pod strumieniem zimnej wody. Gotujemy w skórce, z dodatkiem łyżki soli, do miękkości - w zależności od odmiany może to trwać nawet do 40 minut, trzeba sprawdzać; ziemniaki powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Ugotowane ziemniaki lekko studzimy i obieramy ze skórki, póki jeszcze ciepłe. Kroimy w cienkie plasterki. Boczek kroimy w drobną kostkę. Cebule obieramy i też kroimy w kostkę. Na ciężkiej patelni smażymy boczek na skwarki, ale nie bardzo przyrumienione. Dodajemy cebulę i smażymy, aż cebula będzie szklista. Dodajemy boczek z cebulą do ziemniaków. Rosół podgrzewamy, dodając 8 łyżek oleju słonecznikowego i 6 łyżek białego octu winnego. Gorącym sosem polewamy ziemniaki i starannie mieszamy. Zostawiamy do wystygnięcia. Rzodkiewki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy rzodkiewki i szczypiorek do sałatki. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie dosalamy. Mieszamy delikatnie!

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2020