Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Niby-indyjski-sos-jogurtowo-mietowy
Niby-indyjski sos jogurtowo-miętowy
Dobrze przyprawiony indyjskimi przyprawami, lekko kwaskowaty w smaku sos. Doskonały do ryżu i dań z jagnięciny lub baraniny. Ja szczególnie lubię go z jajkami w koszulkach.
Rodzaj dania: Sosy
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
125 ml (pół szklanki) gęstego naturalnego jogurtu
chude mleko
1/4 łyżeczki turmeriku
1/4 łyżeczki garam masala
mały pęczek świeżej mięty
ocet winny
Opis przyrządzania:
Jogurt mieszamy z taką ilością chudego mleka, by uzyskać gęstość śmietany. Dodajemy turmerik i garam masala. Mieszamy i solimy do smaku. Ze świeżej mięty obieramy listki i bardzo drobno je siekamy - powinny nam wyjść mniej więcej 2 łyżki. Dodajemy miętę do sosu i dolewamy 2 łyżeczki dobrego octu winnego. Mieszamy i podajemy na zimno.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024